Andrew's Corner

1. nov, 2020

Fra forlaget Solum Bokvennens hjemmesider:

Termostat fikk nylig terningkast 5 i Dagbladet av anmelder Marius Wulfsberg!

Wulfsberg kaller prosjektet «ambisiøst og storslått», og slår fast at: «Av alle de bøkene om klimakrisen jeg har lest det siste året, er den uten tvil den mest mangfoldige». Han konkluderer med at «det ingen tvil om at Termostat er en uhyre lærerik og svært interessant bok om vår tids grønne skifte.» Termostat er også tatt med i Dagbladets sommerlesningstips: «Her er sommerens beste bøker» skriver Dagbladet – så vi er selvsagt veldig glade for at Termostat er blant de!

Du kan lese hele anmeldelsen i Dagbladet her.

Dagbladets sommerboktips kan du lese her (for abonnenter). 

 


Termostat skriver Andrew P. Kroglund gjennom 14 kapitler om klimaendringene i et historisk perspektiv, og om hvordan endringene skapte nye samfunn og sivilisasjoner, og ikke minst om hvordan klimaendringer har vært en nøkkelfaktor i Homo Sapiens' utvikling, både biologisk og kulturelt. Kroglund tar oss gjennom spennende sider ved klimaendringene, i går, i dag og i morgen. 

Dagens klimakrise byr på nye utfordringer, og presserende spørsmål om klimaendringene vil føre til mer krig og konflikt. Hva vil skje med de enorme havområdene når polisen smelter i rekordfart? Får vi nok mat i framtiden, eller må vi legge om kostholdet helt? 

Andrew P. Kroglund er skribent, kritiker, foredragsholder og forfatter. Han har tidligere jobbet som politikk- og informasjonssjef i Utviklingsfondet, seniorrådgiver i WWF, vært daglig leder leder og senere visepresident i Det internasjonale Regnskogfondet, og har gjennom sitt virke jobbet nært innpå spørsmål om utvikling over store deler av verden, og sett politikkens muligheter og begrensninger.

16. jun, 2020

Dave Goulson

Den ville hagen

Kunsten å redde verden i egen hage

Forlaget Press, 2020

Hagemotivet er sentralt i bøkenes bok. Vi ble fordrevet fra hagen vi ble født inn i. Vi spiste av kunnskapens tre, og vårt overmot ble vår svøpe.  Dette motivet kan, med litt godvilje, overføres på vår tid og vårt nåværende forhold til naturen: Vi tror vi kan kontrollere livet, der vi forurenser og ødelegger økosystemene rundt oss. Kan vi noensinne håpe på å opprette en ny utgave av Edens Hage?

I boka Den ville hagen. Kunsten å redde verden i egen hage, hevder den britiske humleeksperten David Goulson at vi med enkle grep kan skape små paradisiske grøntareal rundt oss. Det vil bidra til å påvirke det store bildet, det vil si plantens og vår overlevelse.

Britiske hager for folket

Britene er seriøse i forhold til sine hager. I britisk arkitektur og byplanlegging er det et mål i seg selv at flest mulig skal ha adgang til egen hage, eller i det minste en kolonihageflekk. Gjennom 300 sider tar Goulson oss med på en spasertur gjennom ulik former for liv i en hage, med sine dammer, planter og kryp. Grunnpremisset er at enhver hageeier vet at hen kontrollerer et lite hjørne av jorda, og at det lille hjørnet vil respondere på det du gjør med den. Når mange millioner hageeiere gjør det samme betyr summen av alle handlinger hageeiere utfører mye både for naturmangfoldet, klimaet og for vårt eget velbehag.

Alt liv på jorda begynner med plantene. Det er et unikt samspill mellom planter, ulike pollinatorer og innsekter, og småkryp nede i jorda. Alle valg vi som hageeiere gjør påvirker dette livsmangfoldet. Vi blir med Goulson når han eksperimenter i egen hage, og det smitter. Jeg får lyst til å plante noe, ikke minst fordi oversetter Halvor Kristiansen og forlaget Press har gjort en fremragende innsats med relevante kommentarer om norske forhold.

Blomsterenger og gressplener

Vi har mistet store områder med naturlige blomsterenger, og Goulson er opptatt av at hagene våre  kan kompensere for det. Vi må ikke la oss lure til å ha gressplener som ser ut som golfbaner. Det er helt unaturlig og krever neddoping med ugressmidler, som er farlig for det biologiske livet rundt oss.

Men vi blir påvirket av kommersielle krefter rundt oss. Flere steder i Storbritannia blir eplehager sprøytet tretten ganger med soppmidler, fem med vekstfremmende midler, fem med innsektsmiddel og to med plantevernmidler, og en gang med urea, skriver Goulson.  I noen tilfeller dreier det seg om bruk av 42 ulike kjemikalier.  Det viktigste insektmiddelet brukt i et av Goulsons eksempler, var klorpyrifos, et stoff som tilhører den kjemiske familien organofosfater, nervegiften som nazistene utviklet for å drepe mennesker.

Goulson skjønner ikke at folk gidder kjøpe kommersielle masseproduserte epler, som smaker lite i forhold til organiske epleslag. Dessuten er sprøytemidlene, som f.eks neonikotinoider, særdeles skadelige for humler og bier.

Goulson er nådeløs i sine epleeksempler og skriver: «Så fremt du ikke utelukkende kjøper økologisk mat, urinerer du antagelig ugressdreper enten du liker det eller ikke.»

Humor og kunnskap

Coulson skriver lett og levende og med en god porsjon britisk humor. Han er kunnskapsrik og belegger sine påstander med empirisk forskning. Han viser oss hvordan en liten hage kan være utrolig produktiv når det gjelder grønnsaker. Det samme prinsippet gjelder i jordbruket generelt; en får høyere avling per dekar med agroøkologiske metoder. Jeg har selv besøkt småbønder i Nicaragua og sett bittesmå selvforsynte gårdsbruk med mange ulike grøder på samme åkerlapp. Noen av dem gir skygge, andre er nitrogenfikserende. Alle bidrar de. Frittgående høner og fisk i egne fiskedammer gir ekstra protein og variasjon.

Goulson drar frem meitemarken som en av verdens viktigste skapninger. En bedre hagevenn finnes ikke, der den tilfører jorda nitrogen, fosfat og kalium. Dette må vi bare ta til oss. Edens hage er med andre ord innenfor rekkevidde.

Med Goulsons bok har vi spist av kunnskapens tre. Det er nå opp til oss selv å velge hva vi gjør med det.

Først publisert i Vårt Land, 12.06.2020

9. nov, 2019

Giganten

Fra Statoil til Equinor:

Historien om selskapet som forandret Norge

Aage Storm Borchgrevink

Kagge Forlag, 2019

 

En bredt anlagt samtidshistorie viser oss hvordan visjonære sosialdemokrater og internasjonale omstendigheter sikret Norge et industrieventyr uten like. Men reisen rommer også mørke daler og etiske dilemmaer.

 

Boka Giganten er et ambisiøst prosjekt. Den vil gi oss fortellingen om «verdens kanskje mest vellykte nasjonale oljeselskap». Det betyr å blande en deig av politiske prosesser, internasjonale forhold, og personlige biografier, og samtidig få dette til å bli én spennende historie.

Fallhøyden er stor når en skal tolke en relativ nær og kompleks fortid. Men Aage Storm Borchgrevink er jevnaldrende med subjektet i sin fortelling. Gjennom seks år har forfatteren intervjuet over 100 personer i og utenfor selskapet, i tillegg til å ha pløyd bøker og dokumenter. Via sitt mangeårige internasjonale engasjement i Den norske Helsingforskomiteen, har han også besøkt flere av de landene Statoil har virket i.

Gode fortellergrep

I en kort prolog kjenner vi på redselen i de dramatiske timene en januardag i 2013, i ørkenbyen In Amenas i Algerie. Her angripes Statoils installasjon av terrorister. Vi løper gjennom anlegget sammen med desperate Statoilansatte. Hva skjer? Vil vi overleve?

Borchgrevink går rett på dramatiske hendelser, pakker disse inn i en historisk ramme, påser at vi ser verden gjennom noen utvalgte, viktige aktørers briller, og dermed vever han oss inn og ut av 50 års historie.

Statoil var ute i ørkenen fordi de hadde «inntatt et strategisk høydedrag».  Dette var et begrep først brukt av selskapets første direktør, Arve Johnsen. Statoil skulle ikke bare blir størst på norsk sokkel, de skulle også spille i den internasjonale førstedivisjonen. Det betydde noen ganger å samarbeide med tvilsomme aktører.

Arbeiderpartiet hadde en strategi

Gjennom fire hovedbolker, 36 kapitler og 420 sider, er vi gjennom alt fra denne Askeladdens fødsel, selskapets frekke ungdomsår, en del dårlige valg og karakterbrist, til et modent selskap som vant et kongerike, og som nå synes å være villig til å slå inn på en ny og mer bærekraftig energivei.

De første syv kapitlene er nesten verdt hele boka alene. Her følger vi «gutta på tur», Arbeiderpartikjemper, som tidligere krigshelt Jens Christian Hauge og Finn Lied, og selskapets første leder, Arve Johnsen. Gjennom deres visjoner og tøffe væremåte, tar de innersvingen på amerikanske oljecowboyer, da Stavanger etableres som oljehovedstaden vår. 

Uro og kriger i Midtøsten på starten av 1970-tallet og oljekartellet OPECS poltikk, endret de geopolitiske omstendighetene, slik at olje- og gassutvinning i Nordsjøen fikk en gyllen mulighet.

Mange var opptatt av at Norge måtte på banen, også partiet Høyre. Men, som Borchgrevink skriver, forskjellen på Arbeiderpartiet og de andre partiene var at de hadde Arve Johnsen, og han hadde en strategi.

Johnsen blir selskapets første administrerende direktør og vi føler vi blir godt kjent med ham. Vi er til stede gjennom de mange møtene som finner sted i selskapets spede begynnelse.  «Dette blir din livsoppgave», sa Jens Christian Hauge til Johnsen. Og det ble det.

Det er fascinerende å lese hvordan disse barske sosialdemokratene klarte å etablere et livsdyktig oljeselskap i Nordsjøen, i en industri dominert av amerikanerne. Mobils direktør Mike Smith oppsummerte forholdet slik, skriver Borchgrevink: «Å samarbeide med Statoil er som å gå til sengs med en elefant.» Bedre skussmål kunne de visjonære gründerne neppe få! Her var det virkelig en «clash of civilazations», hvor amerikansk arroganse etter hvert blir byttet ut med norsk organisasjonskultur. Og til og med kvinnelige ansatte. Har du hørt.

Internasjonalisering og mørke skyer

Vi følger Johnsen frem til han må trekke seg etter store overskridelser på Mongstad, sent på 1980-tallet. Deretter blir vi med på selskapets vei ut i den store verden, først med Harald Norvik ved roret, så med Olav Fjell og Helge Lund. Vi får den fascinerende historien om hvordan selskapet allierer seg med Thor Heyerdal, og hans teorier om at Odin opprinnelig kom fra Aserbajdsjan. Statoil forsøker å få fotfeste der, men lykkes ikke.

Vi er flue på veggen da Statoil går på børs, og vi er på innsiden når Olav Fjell må ta sin hatt og gå etter korrupsjons-avsløringer. Det kostet dyrt å forsøke å få fotfeste i det prestestyrte Iran. Dette er tidvis spennende som episoder av den franske spion-serien Le Bureau. Sidene flyr av garde. Borchgrevink skriver litterært og fargelegger aktørene. Det er kjøtt på beina.

Avslutningsvis oppfordrer Borchgrevink det nye Equinor til å vise at de mener alvor med sin satsing på alternative energikilder. Askeladden har blitt voksen. Men det er ikke lenger Equinor som er Giganten. Nå er det heller oljefondet vårt. Og de har lenge operert med etiske retningslinjer for sin drift, konkluderer Borchgrevink, selv om også dette er oppe til stadig debatt.

Dette er et stykke historieskriving som vil bli stående i mange år.

På trykk i Vårt Land, 25.10.2019

11. apr, 2019

Et åpent hus

Grønland kirke 150 år

Lars Martin Dahl og Tomm Kristiansen (red.)

Press

 

Grønland kirke har speilet indremisjon, klassekamp, nasjonalisme, brobygging og inkluderende kristendom gjennom 150 år. En praktfull coffee-table bok beretter om drama og hverdag, bak en fasade mange av oss ikke kjenner.

Så er jeg her da; utenfor «Østkantens katedral». Det tar meg noen minutter å gå rundt det som i volum er Oslos største kirke, med sitteplass til over 1300 personer. Like bortenfor ser jeg det grimme Politihuset. I gamle dager ville jeg kanskje ha hatt fjordutsikt fra kirkebakken. Men det nye Bjørvika har satt en effektiv stopper for det.

Grønland kirke er bare en av over 100 ulike kirker i Oslo. Hva er så spesielt med denne ene, spør jeg meg selv, i det jeg begynner å bla i denne påkostede utgaven, og dens fire hoveddeler. Den er et samarbeid mellom Gamlebyen og Grønland menighet, og «et åpent hus» er overskriften for jubileumsåret 2019. Alle de ulike skribentene har en tilknytning til bydelen og skal i teksten sin inkludere ordparet «Grønland» og «kirke».

Enerhaugen, fra slum til OBOS

Del en viser oss Grønland som Oslos smeltedigel nummer en. Denne innfartsåren til byen ble raskt et lettere forslummet området. Folk bodde trangt og trekkfullt og sykdom og småkriminalitet var gjengangere. Småhusbebyggelsen på Enerhaugen ble «berømt». Forholdene var så dårlige at trehusene etter hvert ble jevnet med jorden, og store, nye OBOS-blokker kom i stedet. I et folkehelseperspektiv utvilsomt et fremskritt.

Den romantiske siden av tilværelsen lever videre i den bittersøte Enerhaugsvisa, om livet der og den gode Maja. Det «blomstra og det jubla», og «det kveldes og det ringes» på Enerhaugen. Den vakreste Oslo-visa noensinne? Noen av husene derfra kan besøkes på Folkemuseet. Alltid populært for barna.

Heldigvis ble ikke alle Oslos trehusområder jevnet med jorden. Jeg har selv hatt gleden av å bo på Rodeløkka, et av de stedene man klarte å rehabilitere og bevare.

Historiske kamparenaer

Historiker og kantor i Grønland kirke, Olav Rune Ekeland Bastrup, skriver det bærende, historiske kapitelet i bokas andre del, «En koloss til Guds ære». Det er lærerikt, dyptpløyende og interessant. Kirken ble bygd i 1869 av to tyske kjendisarkitekter, som var involvert i det meste av det som skjedde i byen på den tiden. De laget også tegningene til Grønland Brannstasjon og Grønland folkeskole, og dette utgjorde et helhetlig arkitektonisk uttrykk.

Historien rundt de store sosial kampsakene i Norge på atten og nittenhundretallet er spennende lesning. Det er kamp mellom den radikale arbeiderbevegelsen og kirken på Grønland. Kirken er moralistisk, mens deler av arbeiderklassen drukner sine sorger. Skal det være kirkelig veldedighet eller sosialdemokratisk reform som skal frelse folket? Historiske navn trer frem for oss og blir til levende mennesker.

Og skulle du ha behov for «timeout», så er boken full av flotte samtidsfoto, tatt av Magne Geir Bøe. I tillegg er det et vell av historiske bilder, med små og forklarende tekster. Boken, på knappe 200 sider, er et «must» for alle som bor på Grønland, men også for engasjerte, historieelskende lesere.

Legfolk og prester

I del tre, hvor ulike skribenter får boltre seg, falt jeg pladask for forfatter Linn Stalsbergs kapittel «Uten Gud i Guds hus». Ateisten Stalsberg skriver engasjert om kirkens sosiale arbeidet, og sin egen plass i det. Også journalist Åse Brandvold har et rørende bidrag om hverdagen for hennes minoritetshvite barn i det multietniske byrommet Grønland. I et annet kapittel signert henne, forteller hun en sterk historie om en innvandrerfamilie. Datteren blir bortført til Irak. I kirkerommet i Grønland kirke samles familien igjen, mange år etterpå. Dette er også del av hverdagen på Grønland.

Prestene i Grønland kirke er viet en egen del. Tiden rundt andre verdenskrig og nazifiseringen er spennende lesning. Vi får også et portrett av den modige presten i «getto-Grønland» gjennom mer enn 25 år, Rune Behring. Han gikk opp mange nye spor i møtet med Grønlands muslimske befolkning. Kjendisprest Sunniva Gylver skriver godt og engasjert om sine Grønlands-erfaringer.

De andres blikk?

Min eneste lille kritiske innvending mot boken måtte være dette: Hvor er bidraget fra en av de «andre», fra moskémiljøet eller fra innvandrermiljøet, som kunne ha gitt sitt bidrag til «vurderingen» av Grønland kirke og dens rolle i nærmiljøet? Ikke på grunn av politisk korrekthet. Det ville være uinteressant. Men et muslimsk blikk på Grønland kirke hadde vært spennende. Men det ble kanskje for krevende å få til i praksis?

Jeg kunne også ha ønsket meg et lite kart over bydelen, som viser grensedragningene mellom Grønland, Tøyen, Gamle Oslo osv. Men dette er bare småplukk. Forlaget Press leverer nok en gang et solid stykke håndverk, som treffer både hjertet og hjerne.

Jeg har bodd i Oslo i over 30 år. Men det måtte en bok til før jeg dro ned til Grønland for å se med et nytt blikk på mangfoldet. Til slutt sto jeg der ved «katedralen». Den er fortsatt et viktig knutepunkt for noen av bydelens borgere. Og den er utvilsomt et viktig kompass i et flerkulturelt byrom.

Først publisert i Vårt Land 3. april 2019

 

 

 

28. sep, 2018

Hva skal vi svare våre barn?

Arne Johan Vetlesen og Rasmus Willig

Dreyer Forlag 2018

 

«Vi trenger ikke mer håp akkurat nå». Det sa 15 år gamle Greta Thunberg til Morgenbladets Hanne Østli Jakobsen, like før det svenske riksdagsvalget. Hun ble kjendis da hun streiket i tre uker, fra skolestart til valgdagen, 9. september. Hun krevde handling. Selv sluttet hun å fly for tre år siden, som hun sier. Hun har neppe lest Arne Johan Vetlesen og Rasmus Willigs bok Hva skal vi svare våre barn? Men hun gjør nettopp det forfatterne vil at alle vi andre også skal gjøre: få ut fingeren, ta ansvar, endre livsstil og derved avskaffe kapitalismen/forbrukerkulturen. Intet mindre. Personlig har jeg aldri lest et mer rystende kampskrift. Og motforestillingene veller opp i meg.

Kort fortalt er filosofen Vetlesens og hans danske kollega, sosiologen Willigs, bok et følelsesladet, og vel argumentert forsvar for ansvarliggjøring av oss som borgere. Den minner litt om Stéphane Hessels mye omtalte kampskrift fra 2010 Bli Sint!. Den tyskfødte franske diplomaten Hessels lille bok var en oppfordring til alle unge om å tørre å tro at verden kan forandres til det bedre - og at vi må stå opp for det vi tror på. Men mens Hessels kampskrift er grunnleggende optimistisk, er Vetlesens og Willligs mer pessimistisk.

Fanget i et strukturelt jerngrep

Vetlesen og Willig bruker et bilde fra eldre tiders danske fangstkultur, hvor ender blir lurt inn i kanaler og ruser de ikke kommer ut av igjen. Forfatterne bruker dette når de postulerer 9 moderne ruser (og kapitler), hvor vi som art er fanget og ikke kommer oss fri igjen. Vi er, for eksempel, fanget i sosiale mediers vold, i teknologioptimisme, i rovdrift både på ytre og indre natur, i intetsigende forbruk, i bruken av fossilt brensel og i falsk optimisme.

Selv om jeg ikke klarer å dele forfatternes gjennomgående pessimisme, nøler jeg ikke et øyeblikk med å anbefale boken. De 150 sidene er velskrevne, logisk oppbygde og er ment å provosere, for å få oss til å reagere. Indirekte rettes en harmdirrende pekefinger mot meg og mine livsvalg. «Også du er skyldig!».

Akademias nye varslere

Filosofene tolker verden på ulikt vis, men det som gjelder er å forandre den, sa Marx i en av sine skrifter. Forfatterne har gjort seg ferdig med å tolke verden. De vil endre den. De har derfor påtatt seg rollen som varslere. Det holder ikke lenger å sitte på sitt kontor og tolke virkeligheten fra kl. 9 – 4, skrive de. Aktivistene Vetlesen og Willig blir en blanding av opplysningstid og bibelens gamle profeter. Det er både «fire and fury», og sorg, som strømmer fra deres penn.

Det er selvsagt fristende å avfeie Vetlesen og Willig, ved å peke på den britiske forfatteren og professoren Mike Hulme, og hans innflytelsesrike bok fra 2007, Why we disagree about climate change. Hulme forklarer hvordan vi forstår klima- og miljøspørsmål ut ifra urgamle og fellesmenneskelige narrativer. Et av dem er apokalypse-fortellingen, som er et bilde vi alle har med oss, og en annen er den om hvordan vi ble drevet ut av en paradisisk tilstand, og inn i elendighet.  Vetlesen og Willigs verdensbilde passer godt inn i begge disse rammefortellingene.

Våre ungdommer; både heldige og uheldige

Men grunnen til at boken er interessant, er fordi den lykkes med å være en oppdatert sivilisasjonskritikk.  Forfatternes grunnpremiss er at dagens dansk-norske ungdommer er kjempeheldige som er født inn i to av verdens beste samfunn. Samtidig vil våre ungdommer i løpet av sin levetid oppleve at livsbetingelsene på kloden reverseres så totalt, at de ikke vil ha noen mulighet til å rette opp i dem. Og vi, som voksne, har skylden. Vi har gjort mening til et spørsmål om å delta i den forbrukskarusellens som konstituerer det moderen samfunnet, på en slik måte, at også de unge er fanget i denne fellen. Det er ingen vei tilbake. De er fanget i rusen.

De unge er særlig utsatt gjennom dagens sosiale medier. Personlig er jeg sjeleglad for å være født og oppvokst i en tid uten både facebook og instagram. Forfatterne skriver godt om avhengigheten som blir våre barn til del. Perspektivet videreføres i et senere kapitel om det å være fanget ved at vi nå alltid er tilgjengelige; vi er alltid på jobb. Dette sliter på psyken uten at vi merker det, før det kanskje er for sent og vi sitter der utbrente.

Ingen teknologioptimisme

Vår frykt for miljø- og klimakatastrofer og vårt fortsatte begjær etter sublim luksus, er en kombinasjon som er dømt til suksess, skriver forfatterne, før de nærmest gjør litt narr av teknologioptimister som Elon Musk. Personlig finner jeg ikke min lavkapasitet-Leaf særlig luksuriøs. Jeg velger derfor å heie på Zeros optimistiske fremtidsvyer akkurat her.

Vi lever falske liv, skriver forfatterne, og vi ser nå at antallet klimaflyktninger øker voldsomt, og krig og konflikt tiltar på grunn av klimaendringer. Jeg har selv gjennom mange år som utviklings- og miljøaktivist skrevet liknende ting, i embetes medfør. Men sannheten er likevel at dette bildet ikke er entydig. PRIO er en (modig?) motstemme, og viser ved empirisk arbeid at det er færre konflikter enn før, og at det er lite empiri på klimaflyktninger. Tørke i Syria og andre steder, kan kanskje ha vært medvirkende årsaker til opprører mot Asad. Men hovedårsaken var manglende demokrati, og regelrett undertrykking. Spør du en venezuelaner, en roinga, en palestiner, en malier osv, vil de alle svare at despoti og manglende demokrati er deres største problem. Klimaendringer kommer langt ned på listen.

Symbolet Karl-Eirik Schøtt-Pedersen

Forfatterne har noen herlige oneliners, som hadde vært perfekte på twitter, slik som denne: «Der man griller kjøtt, vil man til slutt også selv bli grillet.» Men den som virkelig grilles i et eget kapittel om hvordan vi er fanget i ruse av fossilt brensel, er direktøren for Norsk Olje og Gass, Karl-Eirik Schøtt-Pedersen. Han blir symbolet på norsk selvbedrag, når han argumenterer for at norsk videreutvikling av fossile brensel er det som skalt til for at verden kan oppfylle målene om bærekraft.

Schøtt-Pedersen fremstiller norsk olje/gass som renere enn andres, og hevder at om vi ikke utvinner dette kommer det mer kull på markedet. Uansett trenger verden mer energien, fordi det monner for lite med alternative kilder. I tillegg har Schøtt-Pedersen vært med og etablert et eget ungdomspanel, der slagordet er «ingen olje, ingen velferd». Her mener forfatteren at verden snus på hode og at det hele er utformet som «…et rent utpressingsmiddel overfor en hel generasjons av unges ansvarsfølelse og tro på fremtiden».

Nordic Noir

Budskapet blir at vi må gå i oss selv. Vi kan ikke la være å ta ganske entydige vitenskapelige rapporter på alvor. Erkjennelse vil derved føre til motstand. Våre forbruksvalg vil også kunne endre strukturer, på sikt. De to forfatternes kritiske teori har ført til forbruks- og personlige endringer hos dem selv, primært på transport og matfronten, blant annet på antallet ukentlige kjøttmiddager. Atferd former holdninger. Beskrivelsen av småvansker med dette, er sympatisk.

Til syvende og sist berører boken, fordi den er basert på vitenskap, som så omsettes til følelse, og til det forfatterne beskriver som «kjærlighet og raseri». De vil ekstraktivismen til livs; primært når det gjelder fossilt, oppdrett og jordbruk. Danmark-Norge beskrives her som «partners in crime». Norge er storprodusent av olje, og Danmark forbruker enorme mengder fossilt, med verdens største containerskipsflåte. Danmark er en masseprodusent av svin, og Norge av oppdrettslaks, og begge bidrar til det forfatterne kaller et «økologisk holocaust». Som glade konsumenter, er vår indre alarmberedskap satt ut av drift. Men dette går ikke lenger, skriver forfatterne. «Vi skal avlevere en bedre verden til våre barn enn den vi fikk overdratt. Det er en plikt, ikke et forbruksvalg.»

En ny type frihet

Vi må lære oss å utsette den vanlige behovstilfredsstillelsen kapitalismen har gitt oss, mener forfatterne. Det vil gi oss en ny type frihet. Det vil gjøre at vi vil kjenne oss selv bedre, og ikke minst: vi vil kjenne oss selv i naturen. Dette er en fin form for dypøkologi, slik jeg leser det.

For egen del, har jeg både et under gjennomsnitt kjøttforbruk og en dårlig elbil. Charterturer til Thailand har aldri vært noe tema. Men jeg forbeholder meg likevel retten til å være optimist. Noe annet klarer jeg ikke. Jeg tror ikke dommedag er så nær som forfatterne av denne boken vil ha det til. Naturen er der, fortsatt, og vil gi meg glede, også med mindre snørike vintre og flere grantrær i høyfjellet. Gleden ved å eksistere tar ingen fra meg, ei heller Vetlesen og Willig. Men, når det er sagt: boken deres vil jeg sørge for at ligger under mange juletrær i år.

Hanne Østli Jacobsens intervjue med den svenske jenta Greta Thunberg avsluttes med følgende konklusjonen fra 15-årige Greta: «Heller enn å uroe seg for mye for hvordan fremtiden eventuelt kan bli så skal man forsøke å forandre den. Så blir den bedre.»

Det er nok et svar både Vetlesen, Willig og jeg kan leve godt med.

Denne teksten sto først på trykk i nettmagasinet Energi og klima, september 2018